Jessika Liljas bidrag ”Dubbla budskap” kom på andra plats, och vinsten är halva priset på en första kapitel-analys och boken ”Försoningen” av Hannah Widell & Amanda Schulman.

Motivering: Med en sanslös dialog, där två kvinnor samtalar i kodade meningar för att inte barnen ska förstå det barnförbjudna innehållet, har Jessika skapat en liten vardagsscen med hyfsad (!) hög igenkänningsfaktor. Och då tänker jag mer på de kodade orden, än på vad en karelsk stek kan betyda i sammanhanget. Fnissar även rått åt den ringrostade kardanaxeln och vilka inre bilder den ger. Kul twist, helt enkelt, som fick mig att skratta och känna beundran för hur ord kan användas till mer än vad man trodde var möjligt.

Nedan kan ni läsa hennes bidrag:

* Greta, jag får tuppjuck och stressutslag över hela kroppen, sa jag och viftade med chokladfontänen mot henne.

Min kusin skrattade och tog den ifrån mig.

* Jag kan doppa ägg och påskarar till barnen. Om du lovar att ge en gift kvinna ett stalltips om hur polisen och hobby mekanikern var mellan flanell-lakanen. Kunde han använda verktygen rätt? Sa hon och fnittrade.

Jag blickade ut över de två yngsta ungarna som lekte på köksgolvet medan den äldre höll på att placera kaveldun och grässtrån i vasen på bordet.

* Han var förberedd och hade köpt struthatt till dejten så det var bara att köra på. Det märktes att hans kardanaxel var lite ringrostig efter skilsmässan, men hellre det än någon som är en ren turistfälla och kan riskera att smitta mig med något. Takten var liiite osynkad i början men sen… wow! Vi testade allt, då menar jag ALLT. Till och med karelsk stek om du fattar vad jag menar… jag flinade mot henne och försökte se om ungarna fattade vad vi pratade om.

* Karelsk stek?… åh mata varandra som i 9½vecka, sa hon och åt upp ännu en hare.

* Nej, karelsk stek, sa jag igen och blinkade med ena ögat.

* Karelsk stek är en maträtt. Vad menar du?

* Jaha, är det en maträtt? Jag trodde det var en slags scoutknop, sa jag och skrattade nervöst till.

* Vadå, sa kusin Greta och tittade på mig uppifrån och ner.

* Japp, sa jag och blinkade med ena ögat.

* Va? Hade polisen verkligen med sig handklovarna till dig i helgen? Sa hon med hög röst så att barnen tittade på oss.

Äldsta pojken undrade genast varför polisen varit här. Jag sa att han tittat förbi när de var hos sin pappa för att han ville se att jag hade det bra. När de var tillbaka i sina lekar så vände jag mig till kusinen.

* Polisen såg sannerligen till att jag ”hade det bra”, vi pratar alltså K-N-O-P. Jag höll båda armarna raka tillsammans ovanför mitt huvud. Han har varit scout i unga år, skrattade jag och dolde mina blossande röda kinder.

* Åhå ja, hon smackade med läpparna. Så du är en riktig ögontjänare till polisen du. Har du spanat in den nya bibliotekarien förresten? Hon är jättesnygg.

* Jag har noterat hennes korta kjolar och likaså har barnen. Vid en sagostund råkade de se hennes spetstrosor och undrade om jag har likadana… Pinsamt. Hur kommer det sig att du undrar?

* Du är ju bi och nu när du är singel kanske du ska bjuda in henne för… ja en trerummare med farbror polis om du förstår vad jag menar, sa hon och fortsatte med att chokladdoppa hälften av påskhararna medan hälften hamnade i hennes egen mun.

* Nähä du, om hon kommer, kommer inte jag! Den skrikiga skärande rösten får en hel kortege av små simmare att hellre vilja komma ut som piss i Östersjön än att täcka hennes inre våtrumstapet alltså. Skärp dig.

Kusinen skrattade högt och barnen tittade på oss och undrade vad som var så roligt. Jag uppmuntrade dem att bygga ett hus med legobitarna och visade hur de skulle börja lägga klossarna i en fyrkant.

* Apropå det, visste du att Anneli väntar barn igen, sa jag. Hon har den där graviditetsauran över sig redan.

* Vasektomin blev visst misslyckad för honom. Det borde man ha anat …, sa hon och höjde ett ögonbryn.

Jag tittade oförstående på henne och hon nickade menande med huvudet som om jag borde fatta. Hon fortsatte.

* … han vill ju ha fler barn, det har han ju sagt tidigare. Det var Anneli som ville att han skulle på vasektomi för att slippa ännu fler svåra graviditeter. Två barn räcker väl tycker hon, men han vill typ ha ett helt fotbollslag.

* Tror du verkligen… Nä, det är ett vidrigt sätt att få ännu ett barn, det är inte juste mot henne.

* Han har säkert ”genomgått vasektomi” för att Anna skulle sluta med p-piller igen. Snacka om plan. Det är ett mysterium att inte Anneli har upptäckt det.

* Så han har hållit på med dubbla budskap ända sedan jul alltså? Att han har genomgått det och inte vill ha fler barn, men samtidigt haft en dold plan för att få åtminstone en unge till? Vasektomier kan ju faktiskt misslyckas. Jag har svårt att tro det om Mats, han verkar vara en reko och ärlig kille. Det är glädjande att han får en till, meddela honom grattis, jag tycker han är värd det. Jag har ju tre och är glad och nöjd över det, sa jag medan jag rufsade om håret på den äldsta som nu stod intill mig och ville vara med i chokladdoppandet.