Är du redo att släppa in någon annan i din text? Någon som får lära känna dina karaktärer och uppleva sceneriet i din berättelse. En person som med nya ögon kan analysera ditt verk utifrån vissa kriterier.

Om du är en av de många som vill jobba med egenutgivna böcker, behöver du allt som oftast en extra hand att hålla i, som kan leda dig genom diverse svårigheter, snårigheter och bryderier som författarkonsten besitter.  Kanske du redan har använt dig av testläsare. Det är bra, då är du en bra bit på väg.   Dags för nästa steg – lektören – som med fast och stadig hand hjälper dig att se de saker du har missat eller inte riktigt förstått måste till i din berättelse. Allt för att läsarna – de du skriver för – ska få en njutbar läsning, full med driv, trovärdighet och dramatik.

Är manuset trovärdig (utifrån de ramar du har satt), är det personer med drivkrafter eller känns de lite platta och konturlösa? Har du strösslat med för många klyschor? Får läsaren känna sig smart eller är du övertydlig?  Händer det något, eller tuffar det bara på i maklig takt och läsaren börjar känna sig lite sömnig …  Är det en massa utfyllnad, sådan som egentligen bör strykas och som får texten att kännas tung? Står dialogen mest och stampar?

Det finns en hel del att tänka på, och det är det som är så himla spännande och roligt; att få ta del av en människas text, ge konstruktiv kritik och att få dela med sig av lite tips och trix och ge författaren en mer fördjupad förståelse för effekten av vissa berättarmässiga grepp som går att använda till sin berättelse. Jag går in på djupet, ungefär så som en redaktör gör, även om jag inte tar över ansvaret för din text. Man skulle kunna kalla det för ”redaktör-light”. Jag ger din text mycket uppmärksamhet och jag hjälper dig utveckla storyn till det bättre.

Det jag alltid tittar på när jag läser ett manus är de olika byggstenarna som behövs i en bra berättelse: Perspektivet, tid och tempus, innehållet, dialogen, miljön, logiken, struktur, personskildring, gestaltning och språk.

Mina specialiteter är först och främst: språket, storyn och dess röda tråd, gestaltning, karaktärer, logiska luckor och klyschor. Och detaljerna! Även om du bara har kommit i början på ditt skrivande och vill veta vart den är på väg, om den håller, så kommer jag ändå att spana in detaljerna, det som kanske andra helt missar eller inte bryr sig om. Jag kan helt enkelt inte låta bli!

Jag kommer ställa en del frågor till dig i mitt utlåtande. Det blir upp till dig att svara eller förkasta dem. Min förhoppning är att du får en aha-upplevelse. Min kritik kommer vara konstruktiv och rak. Vid behov; petig,kärv och obekväm, men aldrig elak och okänslig.  Allt med din texts bästa för ögonen.

Manus jag gärna läser är: spänning, deckare, rysare, dystopi, feel good, magisk realism, humor, skrönor, facklitteratur, skönlitterära berättelser, ”unga vuxna” och cross-over.

Således läser jag helst inte: sci-fi, fantastik, barnböcker upp till 12 år och poesi. Om du är osäker på vilken genre du skriver i; hör av dig ändå, så avgör jag från fall till fall.