(Glöm inte att scrolla längst ner för att se vad JAG vill ha av DIG när du skickar in ditt manus!)

 

 

Korrektur/textgranskningspaketet:

Här tittar jag på: språkriktighet, typografin, fakta, slravfel, stavfel, syftningsfel, konsekvensproblem, kommatering/andra skiljetecken, upprepningar, avstavningar, inkonsekvenser, upprepningar, oklarheter, konstigt uppbyggda meningar, konstigheter och sär skrivningar m.m.  Jag jobbar systematiskt och är väldigt petig. Vill du att språket och innehållet ska vara korrekt och skönt för ögat – ja, då är jag den rätta för dig.

OBS: Jag vill läsa några sidor först för att bilda mig en uppfattning om hur texten ser ut. Allt för att det inte ska bli några överraskningar inför korrekturarbetet och som gör att arbetet tar längre tid än förväntat.

Jag korrekturläser alla typer av texter.

Kostnad: 12 öre/ord +moms. Dock är minsta kostnaden alltid 4000 kr exkl moms (inkl moms 5000 kr). Om det är en kortare text – mejla mig för en offert.

Om jag endast läser en slutkorrektur efter sättning så är kostnaden 8 öre/ord + moms.  Då ingår inte allt ovan, utan jag tar för givet att sådant redan är genomgånget av tidigare korrekturläsning eller en redaktörsläsning.  Jag tittar istället på felaktiga sättfel, ombrytningsfel, fel typsort och busungar till exemepel. Även direkta stavfel och grammatiska fel rättas förstås. Dock är minsta kostnaden alltid 4000 kr exkl moms (inkl moms 5000 kr.)

Räkna med 15 dagars arbetstid.  Har du extra bråttom; mejla mig omgående för en offert.

 

 

Manusutvecklare/”Redaktör-light”:

I detta paket får du ett utlåtande på mellan 5-10 sidor och en handlingsplan. Du får även löpande kommentarer i manuset, såsom upprepningar, felaktigt ordval, onödiga ord som mest blir utfyllnad, klyschor, omformuleringsbehov m.m.  Jag kommer ställa frågor till dig, frågor som får dig att tänka till ett varv extra. Jag går in på djupet, ungefär så som en redaktör gör, även om jag inte tar över ansvaret för din text. Man skulle kunna kalla det för ”redaktör-light”. Jag ger din text mycket uppmärksamhet och jag hjälper dig utveckla storyn till det bättre. Är manuset trovärdig (utifrån de ramar du har satt), är det personer med drivkrafter eller känns de lite platta och konturlösa? Har du strösslat med för många klyschor? Får läsaren känna sig smart eller är du övertydlig?  Händer det något, eller tuffar det bara på i maklig takt och läsaren börjar känna sig lite sömnig …  Är det en massa utfyllnad, sådant som egentligen bör strykas och som får texten att kännas tung? Står dialogen mest och stampar?  Det jag alltid tittar på när jag läser ett manus är de olika byggstenarna som behövs i en bra berättelse: Perspektivet, tid och tempus, innehållet, dialogen, miljön, logiken, struktur, personskildring, gestaltning och språk. Och om du har behov av en  språkgranskning – utöver allt/delar av ovan, så gör jag även det.

Kostnad: 15 öre/ord + moms. Dock är minsta kostnaden alltid 5000 kr exkl moms (inkl moms 6250 kr). Det finns även möjlighet att dela upp betalningen.

Räkna med 30 dagars arbetstid, även om det kan gå fortare. Förstås kan vi komma överens om annat, så mejla mig omgående för en offert.

 

 

Manusvägledare:

En tjänst för dig som känner dig osäker i ditt skrivande. Du kanske precis har börjat din skrivprocess och vill veta om den vägen du valt är den rätta. Håller språket? Håller storyn? Hur går man vidare? Det vore ju synd om du har skrivit ett helt manus och lektören säger: nja, det här håller inte! Språket haltar och storyn är både vag och långtråkig – till exempel. Då är det bättre att du får vägledning redan i början på ditt projekt, eller hur. Din utvecklingskurva kommer stiga som en rymdraket – redan från början. Vad mer kan man begära, så säg.

Tjänsten går till som följande: Du skriver ett kapitel/scen/text, jag läser och återkopplar. Du skriver ett kapitel/scen/text, jag läser och återkopplar. Och så vidare. Ett kapitel/scen/text varannan vecka kan du skicka in och du får återkopplingen inom en vecka. Tillsammans så bygger vi ett manus, eller ja, du bygger och jag pekar med hela handen. Jag kan även peka med lillfingret om det känns bättre för dig, huvudsaken är att du får en vägledning i skrivandets ädla konst, att ditt självförtroende stärks på vägen och det enda du vill göra är att skrivaskrivaskriva!

Skriv max 5 sidor åt gången, så att jag hinner gå igenom dem ordentligt inom 1 vecka.

Skicka ditt manus digitalt i word eller pdf. Det ska vara 12 punkter på 1,5 radavstånd och typsnittet Times New Roman el.likn. Marginalen ska vara på 3 cm.

Startavgiften betalas i starten (det hörs ju på namnet) 1300 kr + moms (1625 kr inkl moms) och sedan kostar det 50 kr/sida exkl moms, (62,50 kr inkl moms). Detta faktureras månadsvis per den 30:de.

Mejla mig när du har bestämt dig för att starta din utvecklingskurva, så drar vi igång så fort det bara går.

 

 

 

Den vana pennan:

Detta är en tjänst för dig som har mycket erfarenhet av att skriva manus och du har antagligen fått flera böcker utgivna. Du är därmed van att få kommentarer i manuset som du kan redigera efter och du behöver ingen egentlig handlingsplan.  Det du behöver är en sista koll innan du skickar ditt manus till agent/förlag/egen tryckning. Jag går igenom grammatiken – förstås – men också tempus, klyschor, övertydligheter, upprepningar, transportsträckor och annat småhyss som kan förekomma TROTS testläsning/lektörsläsning. Observera att denna tjänst endast innehåller kommentarer i manuset och inget följebrev/handlingsplan.

Kostnad: 10 öre/ord + moms. Dock är minsta kostnaden alltid 4000 kr exkl moms (inkl moms 5000 kr). Återkommande kunder får 15 % rabatt på just denna tjänst.

Räkna med 30 dagars arbetstid, även om det kan gå fortare. Mejla mig omgående om du har extra bråttom, så kommer vi överens om annat.

 

 

Lilla Lektörspaketet:

I detta paket så får du ett utlåtande på max 5 sidor och en handlingsplan. Du får dock inga kommentarer i själva manuset.  Det jag alltid tittar på när jag läser ett manus är de olika byggstenarna som behövs i en bra berättelse: Perspektivet, tid och tempus, innehållet, dialogen, miljön, logiken, struktur, personskildring, gestaltning och språk.  Är manuset trovärdig (utifrån de ramar du har satt), är det personer med drivkrafter eller känns de lite platta och konturlösa? Har du strösslat med för många klyschor? Får läsaren känna sig smart eller är du övertydlig?  Händer det något, eller tuffar det bara på i maklig takt och läsaren börjar känna sig lite sömnig …  Är det en massa utfyllnad, sådan som egentligen bör strykas och som får texten att kännas tung? Står dialogen mest och stampar?

Kostnad: 9 öre/ord + moms.  Dock är minsta kostnaden alltid 4000 kr exkl moms (inkl moms 5000  kr).

Räkna med 30 dagars arbetstid, även om det kan gå fortare. Förstås kan vi komma överens om annat, så mejla mig omgående för en offert.

 

 

1:a kapitel-analys:

Att fånga in läsaren direkt avgör om de kommer läsa klart boken (och förhoppningsvis rekommendera den vidare till andra förstås), så det krävs en stark och frestande början.  Det behöver inte börja med en ”smäll” men den ska heller inte börja med att någon ”vaknar och stiger upp och titta där – solen skiner också!”

Jag kommenterar direkt i manuset och du får ett utlåtande på minst 1 A4-sida. Om du sedan väljer att jag lektörsläser hela ditt manus, så drar jag av 750 kr från 1:a kapitel-analysen  –  OM hela manuset kommer mig tillhanda inom 4 månader.

Max 7 sidor.  1100 kr exkl moms (inkl moms 1375 kr)

Räkna med 30 dagars arbetstid, även om det kan bli klart fortare. Förstås kan vi komma överens om annat, så mejla mig omgående för en offert.

 

 

 

Följebrev-analys/vägledning:

När du är klar med ditt manus, alltså verkligen klar, då är det dags för att skicka in manuset till ett förlag. Med ett följebrev. Vad tusan skriver man i ett sånt? Det finns lite goda råd att följa. Till exempel ska den vara på max 1 A4. Den ska innehålla dina kontaktuppgifter, vad boken handlar om, vilken genre/målgrupp, eventuellt syftet med den och något personligt på slutet. På en (1) A4! Jag läser gärna ditt följebrev utan kostnad för dig (gäller 2020). Mejla mig för mera information.

 

Marknadsföringstexter/baksidestexter för din bok.

Nå ut med din färdiga bok! Det har blivit allt viktigare att planera sin marknadsföring och göra bättre beskrivningar för att bäst nå ut i olika media samt mot olika målgrupper. Jag hjälper dig att få till texten/din presentation så att den på bästa sätt hörs genom allt brus  Hör av dig och be om en offert.

 

 

Detta vill jag ha av dig:

Skicka ditt manus digitalt i word eller pdf till: dufvasord@outlook.com

Det ska vara 12 punkter på 1,5 radavstånd och typsnittet Times New Roman el.likn. Marginalen ska vara på 3 cm.

Berätta också vilken genre du skriver i, vilken som är din målgrupp och – viktigt – ditt syfte med boken. Jag vill också gärna veta om du är utgiven sedan tidigare.

 

Manus jag gärna läser är: spänningsromaner, deckare, självbiografier, feel-good, relationer, magisk realism, skönlitterära berättelser, humor och skrönor, unga vuxna, cross-over och fackböcker.

Således läser jag helst inte: sci-fi, fantastik, barnböcker upp till 12 år och poesi.

 

Jag förbehåller mig rätten att tacka nej till ett manus. Och jag lovar att jag skickar dig vidare, ifall någon annan lektör skulle passa dig bättre.

Kö kan förekomma, så var ute i god tid.  Räkna med 30 dagars arbetstid, även om det kan bli klart fortare.

Omläsning av samma  (omarbetade!) manus ger 20 % rabatt. (Förtydligande: det ska vara ett manus som du redan har fått ett helt utlåtande på och rabatten gäller i max 1 år.)

Jag har F-skattsedel och fakturerar 30 dagar. Observera att moms alltid tillkommer med 25%.

Alla foton/bilder på hemsidan är mina egna. Kopiering förbjuden.