Jag vill börja med att tacka för alla bidrag som kom in till tävlingen ”Lattjolajban 2”.  Kul att se alla kreativa hjärnor som har arbetat på övertid för att få ihop en story som hänger ihop och som är rolig, samtidigt som den skulle innehålla något mystiskt, något sexigt och ett antal givna ord och meningar. (Puh!)

Det har inte varit lätt att utse en vinnare. Eller jo, vinnaren var lätt, men tvåan och trean var svårare.

Så jag säger stort grattis till Päivi Karabetian som vinner med bidraget ”Faller regn, löser mord.”

Motivering: En klassisk deckarscen som utspelar sig hos den lokala bokcirkeln i Njutånger. Men vad försiggår bakom kulisserna? Och vem dödade korsikanen? Nick Carter har triumf på hand och fallet blir löst. Han får också den fagra Lulu, hon som har ”rådjursögon som kantades av svarta täta ögonfransar som såg ut som om de hade drabbats av en stormvind.” Jag efterlyste även humor och med dialog som denna fick du mig på fall, Päivi:

”Bredvid honom låg en blodig krängningshämmare. Vet ni vad det betyder?”

Lulu fladdrade med sina ögon och sög upp sina läppar tills de såg ut som en klase övermogna körsbär.

”Att någon saknar en kaskoförsäkring.”

Päivi vinner en fri 1:a kapitel-analys och hela 40% rabatt på valfritt lektörspaket.

 

Andra pris går till Göran Gustafsson med bidraget ”Fredagsmys”.

Titeln innehåller inte vad vi vanligtvis förknippar med fredagsmys – tvärtom. Vi får lära känna TT som tycker om ordning och reda. Men varför är hen kallad till topsning hos polisen? Och varför har hen en sån fäbless för krängningshämmare? Varför skulle relationen bli bättre med grannarna för att krängningshämmaren kommit på plats? Slutmeningen på historien fick mig att skratta högt, även om det som föranledde tedde sig lite läskigt. Ordet ”korsband” var ett av de ord som skulle vara med i storyn och Göran var den enda som tolkade det ordet precis som jag hade tänkt mig, alla andra skrev om korsbandet i knäna, men Göran skrev: Förr i tiden var det faktiskt mera klass på reklamen, masskorsbanden kom som trevliga kuvert. (Det var inget krav att det skulle tolkas på mitt sätt, men jag tyckte det var extra trevligt att åtminstone en tänkte som jag.)

 

Tredje pris går till Agnes Ling med bidraget ”Lögnen”. (Mitt namnval för bidraget kom namnlöst). En avancerad historia med nutidsförankring, metaforer och smarta drag. Skulle lätt kunna utvecklas till en hel roman i skräckgenren. Fastnade för meningen ”Men lukten kubikfamnar stank inpressad på liten yta.”  Och även om inte mina löständer rykte så småfnissade jag allt och förundrades över det fantasifulla i storyn.

Stort grattis till er båda, Göran och Agnes! Ni får halva priset på en 1:a kapitelanalys, värde 687 kronor, giltigt ett år.

Och så – hederspriset! Det går till Monika Chanovian! Hon lämnade in hela fyra bidrag! Jag utlovade en fin bok till alla som skickade in minst tre bidrag eftersom ambition måste premieras. Hon kommer få ”Överraska dina läsare” av Catrine Tollström. En guldgruva att ösa ur när man skriver.

 

Tack för denna gång! Till hösten kommer nästa tävling.